Kasvunpolun Hevostoimintatalli

Hevosystävällistä yhteistyötä hevosen kanssa

Kasvunpolun hevostoimintatallilla toimintamme on sosiaalipedagogiseen viitekehykseen pohjautuvaa yhteisöllistä tekemistä ja toimintaa. Tarjoamme talliyhteisössä erilaisille hevosharrastajille ryhmämuotoisia kerhoja ja kursseja, mutta myös yksilöllisiä palveluita asiakkaan toiveiden mukaan mm. ratsastustunteja. Pääpaino tallillamme on kuntouttavassa ja terapeuttisessa eläinavusteissa työskentelyssä. Tallilla toteutetaan eläinavusteista neuropsykiatrista valmennusta, sosiaalipedagogista hevostoimintaahevosavusteista toimintaterapiaa, hevosavusteista mindfulnessia (HeLMi ®), eläinavusteista lyhytterapiaa, ratsastusterapiaa sekä hevosavusteista psykoterapiaa.

Tallillamme pääosassa ovat kansallisaarteemme eli Suomenhevoset. Joukon jatkona häärää mainio ponikaarti mm. shettiksiä. Tallillamme asustaa myös kaksi kissaa, neljä lammasta ja kolme kania. Hevosemme elävät pihatossa ja viettävät vapaa-aikaansa laumassa, jossa ne saavat toteuttaa itseään sosiaalisesti lajinmukaisesti toimien. Hyvinvoivat eläimet ovat hyvinvointipalveluiden perusedellytys ja tavoitteenamme on tyytyväiset ja onnelliset nelijalkaiset työkaverit. Tallimme toimii Kuopiossa osoitteessa Koivumäenkuja 10

Kuvagalleria

Palveluitamme

Eläinavusteinen nepsyvalmennus

Neuropsykiatrisen valmentajan tehtävänä on toimia valmentajana henkilöille, joilla on toiminnanohjauksen taitojen vaikeuksia tai autismiskirjon diagnoosi. Valmennusta voidaan käyttää myös mielenterveyskuntoutujien ja päihdekuntoutujien sekä muiden puutteellisia toiminnanohjauksen taitoja omaavien lasten, nuorten ja aikuisten ohjaamisessa. Neuropsykiatrisen valmennuksen tavoitteena on tukea eri-ikäisten ja eri elämänvaiheissa olevien henkilöiden arjen ja elämänhallinnan taitojen sekä uusien myönteisten toimintatapojen kehittymistä ja samalla myönteisen elämänpolun rakentumista.

Eläin- ja luontoavusteista neuropsykiatristavalmennusta toteutetaan Kasvunpolun hevostoimintatallin ympäristössä, jossa työskentelyssä mukana voi olla hevoset, lampaat, kissat tai valmentajan oma koira. Eläinavusteisen valmennuksen lähtökohtana on eläimen ja ihmisen välinen vuorovaikutus sekä siihen liittyvä elämyksellisyys. Eläimen läsnäolo sitouttaa ja motivoi asiakasta. Eläimen kautta voidaan käsitelle ihmisen arkeen liittyviä teemoja toiminnallisesti, esimerkiksi arjen rutiinit, ravinto, lepo, sosiaaliset suhteet.

HeLMi® - hevoset, läsnäolo, mindfulness

HeLMi- hetkessä tehdään rauhallisia mindfulness-harjoituksia talliympäristössä hevosten läheisyydessä tai hevosten kanssa. HeLMi hetki sopii sellaiselle, joka kaipaa pysähtymistä arjen kiireiden keskellä, on kiinnostunut opettelemaan läsnäolontaitoja tai haluaa tulla viettämään kiireettömästi aikaa hevostalliympäristöön. Läsnäolontaito auttaa näkemään arjen pienet ilot ja kauneuden ympärilläsi. Hevonen opettaa luontevasti ihmisille läsnäoloa, kun hevonen elää tässä ja nyt. Hevonen ei murehdi menneitä tai mieti tulevaa. Vuorovaikutuksessa hevonen on suora ja rehellinen, mutta lempeä ja rohkaiseva peili ihmisen tunteille ja toiminnalle.

Mindfulnesilla on tutkitusti lukuisia positiivisia vaikutuksia:

· Stressinhallintataitojen vahvistuminen

· Unenlaadun paraneminen

· Fyysisen terveyden vahvistuminen

· Havaintokykyjen terävöityminen

· Kokonaisuuksien hahmottamisen kehittyminen

· Mielen joustavuuden kehittyminen

Eläin- ja luontoavusteinen toimintaterapia

Päivitämme tähän tietoja lähiaikoina.

Eläinavusteinen NUOTTI-valmennus

Päivitämme tähän tietoja lähiaikoina.

Sosiaalinen kuntoutus

Sosiaalisen kuntoutuksen palvelut perustuvat sosiaalihuoltolakiin 1301/2014 17 § ja jakautuvat yksilövalmennukseen, ryhmävalmennukseen, tuettuun työtoimintavalmennukseen sekä osallisuustoimintaan. Palvelut on tarkoitettu 18–64-vuotiaille, joilla on sosiaalihuollon palvelutarpeen arvioinnin perusteella tunnistettu palvelutarve. Yleisenä tavoitteena on sosiaalisen toimintakyvyn vahvistaminen, syrjäytymisen torjuminen ja/tai osallisuuden edistäminen.  

Kasvunpolun hevostoimintatallin henkilöstö on koulutettu hyödyntämään eläinten ja luonnon hyvinvointivaikutuksia. Talliympäristössä vahvistamme läsnäoloa ja tietoisuustaitoja, tunnetaitoja, itsetuntemusta ja vuorovaikutustaitoja. Sosiaalisen toimintakyvyn vahvistumisen lisäksi tallin fyysisten askareiden äärellä vahvistuu psyykkinen ja fyysinen toimintakyky. Erilaisilla talliaskareilla ja korjaustöillä suunnitteluineen saadaan tarjolle myös kognitiivisia haasteita.  

Toiminnan aloittamisesta sovitaan yhdessä oman työntekijän kanssa (sosiaalityöntekijä/ohjaaja) ja toiminnalle asetetaan yksilölliset tavoitteet, jotka ohjaavat toimintaa. Palvelusta raportoidaan kirjallisesti sopimuskausittain ja laaditaan loppuraportti asiakkaan palvelujaksosta ja sen lopputulemasta sisältäen jatkosuunnitelman.  

Yksilövalmennus 

Yksilövalmennus toteutetaan asiakkaan omassa ympäristössä, mutta myös Kasvunpolun hevostoimintatallin ympäristöä hyödyntäen, mikäli se tukee asiakkaan tilannetta. Yksilövalmennuksen aikana työskennellään asiakkaan oman arjen vahvistamiseksi, mutta myös jatkosuunnitelmien parissa. Työskentelyn sisältö muovautuu asiakkaan yksilöllisten tavoitteiden mukaan.  

Valmennusta voidaan myöntää 1-6kk, max120h/6kk 

Ryhmävalmennus 

Ryhmävalmennus on vertaistuellista ryhmätoimintaa, jonka tavoitteena on tukea elämänhallintaa, hyvinvointia ja sosiaalisen toimintakyvyn vahvistumista arjessa pärjäämiseksi.  

Kasvunpolun ryhmävalmennus toteutuu erillisen suunnitelman mukaan. Ryhmiä on mahdollista järjestää avoimena tai suljettuna asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. Ryhmää voidaan teemoittaa tietynlaisten tuen tarpeiden tai riskitekijöiden perusteella tai suunnata erilaisiin toiminnallisiin harjoitteisiin. Teemojen käsittely tapahtuu luonnon ja eläinten parissa. Esimerkki teemoja voi olla hevosten ja ihmisten välinen vuorovaikutus ja läsnäolo, hevosten ja ihmisten sosiaaliset suhteet, hevosten ja ihmisten ravinto ja arjen tasapaino. Usein voi olla helpompi tarkastella omaa arkea eläimen kautta. Teemoja käsitellessä pohdimme kuinka jokin asia tulisi toteutua eläimen arjessa ja linkitämme asiaa asiakkaan omaan arkeen.  

Ryhmävalmennuksista on erilliset esitteet, joissa sen hetkisistä ryhmistä löytyy lisätietoa. Suljettu ryhmävalmennus tarkoittaa, että osallistujat aloittavat ja lopettavat tiettynä ajankohtana ryhmässä, jolloin ryhmäytyminen voi tapahtua rauhassa ilman että uusia osallistujia tulee. Avoimessa ryhmässä osallistujat aloittavat ja päättävät yksilöllisesti määräytyvinä ajankohtina.   

Tuettu työtoimintavalmennus 

Tuettu työtoimintavalmennus on matalankynnyksen työtoimintamuotoista toimintaa sosiaalisessa ympäristössä, joka tukee asiakkaan sosiaalisen toimintakyvyn ja/tai arjen hallinnan vahvistumista sekä kuntoutumispolun suunnittelua.  

Tuetussa työtoimintavalmennuksessa asiakas pääsee osaksi talliyhteisöä ja toimimaan luonnon ja eläinten parissa. Asiakas osallistuu tallin arjen ja ympäristön hoitoon sekä eläinten hyvinvoinnista huolehtimiseen yhdessä työntekijöiden kanssa. Tallillamme asustaa hevosia, kaneja, kissoja ja lampaita. Tuetussa työtoimintavalmennuksessa asiakas pääsee eläinten pariin toimimaan kiireettömästi ja löytämään omia vahvuuksia ammattitaitoisten työntekijöiden tuella. Valmennus antaa asiakkaalle mielekästä tekemistä ja rytmiä arkeen. Toiminnan avulla voit saada hallinnan tunteen omasta arjestasi ja luoda suunnitelmia tulevaisuuteen. Valmennuksen aikana asiakas harjoittelee työelämäntaitoja.  

Tuettua työtoimintavalmennusta voidaan myöntää 1–3 päivänä viikossa, 3–4 h kerrallaan 

Osallisuustoiminta 

Kasvunpolun hevostoimintatallilla osallisuustoiminta tarjoaa mahdollisuuden liittyä turvalliseen talliyhteisöön ja osallistua merkitykselliseen työtoimintaan eläinten ja luonnon parissa. Osallisuustoiminnassa asiakas voi kokea merkityksellisyyttä osana yhteisöä huolehtiessaan yhdessä Kasvunpolun henkilökunnan kanssa eläinten hyvinvoinnista ja viihtyisästä talliympäristöstä.  

Osallisuustoimintaa voidaan myöntää 1–3 päivänä viikossa, 3–4 h kerrallaan.   

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta:
Sosiaalipedagoginen hevostoiminta on syrjäytymisen, sosiaalisen kasvun ja hyvinvoinnin tukemiseen tähtäävää toimintaa. Sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa keskeistä on toiminallisuus, osallisuus, elämyksellisyys, aito vuorovaikutus ihmisen ja hevosen välillä sekä yhteisöllisyys. Toiminta tapahtuu osana talliyhteisöä, jossa kaikilla on yhteinen tavoite toimia hevosten hyvinvoinnin parissa. Kasvunpolun hevostoimintatallilla sosiaalipedagogista hevostoimintaa toteuttavat työntekijät ovat sosiaalialan ammattilaisia pohjakoulutukseltaan, joten työote on kuntouttava. Oleellista toiminnassa on luoda toimiva vuorovaikutussuhde asiakkaan kanssa sekä lisätä asiakkaan itsenäistä toimijuutta.
 
Tavoitteena asiakkaan omien vahvuuksien löytäminen ja vahvistaminen, usko omaan pystyvyyteensä. Työskentely tukee arjen kohentumista, jaksamisen paranemista, oman arjen mielenkiinnon kohteiden löytymistä, sosiaalisten tilanteiden helpottumista, omasta hyvinvoinnista huolehtimista. Työskentelyssä pyritään, että asiakas saa luotua selkeän tavoitteet mitä kohden jatkaa myös työskentelyn päätteeksi.
 
Sosiaalipedagogisesti orientoituneessa ja turvallisessa talliyhteisössä asiakas voi harjoitella toimimista ja vaikuttamista yhteisössä. Nämä taidot ovat siirrettävissä asiakkaan muihin yhteisöihin ja kansalaistaidoiksi yhteiskunnassa.
 
Eläinavusteisen työskentelyn vaikutukset:
  • tunnetaidot lisääntyvät
  • sosiaaliset- ja vuorovaikutustaidot paranevat
  •  keskittymiskyky paranee
  • pitkäjänteisyys ja johdonmukaisuus kehittyvät
  • syy-seuraussuhteiden näkeminen kehittyy
  • oppimaan oppiminen kehittyy

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia eläin- ja luontoavusteisesti

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia eläin- ja luontoavusteisesti toteutetaan Kasvunpolun Hevostoimintatallin ympäristössä hevosten, lampaiden, pupujen ja kissojen ympäröimänä. Näin terapiassa hyödynnetään eläinten mukanaan tuomaa rauhaa ja läsnäoloa, joiden on todettu helpottavan vaikeiden asioiden puheeksi ottoa ja käsittelyä, sekä hetkeen pysähtymistä. Hevostoimintatallilla toteutettuna ympäristö luo terapialle toiminnalliset puitteet ja antaa mahdollisuuden harjoitusten tekoon luonnossa ja/ tai eläimiä apuna käyttäen, asiakkaan omat toiveet huomioon ottaen.

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia soveltuu hyvin aikuisten ja nuorten kanssa työskentelyyn elämän eri tilanteisiin, itsetuntemuksen tueksi tai terapiakokeiluksi, mikäli olet hakeutumassa pidempää terapiaan.

Ratkaisukeskeinen suuntaus keskittyy yksilön vahvuuksiin ja tunnistaa asioita, jotka ovat hyvin. Ratkaisukeskeisyydessä on tärkeää tunnistaa asiat, jotka toimivat. Sitä, mikä ei ole rikki, ei tarvitse korjata. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on aina tavoitteen mukaista, voimavarakeskeistä ja katsetta tulevaisuuteen suuntaavaa. Tavoitteen mukaisen työskentelyn lisäksi terapiassa vahvistetaan asiakkaan itsetuntemusta erilaisten harjoitusten avulla ja harjoitellaan uudenlaisia ajatusmalleja.

RATKAISUKESKEISESSÄ LYHYTTERAPIASSA:

Asiakkaan omilla toiveilla, tavoitteilla ja ideoilla on suuri merkitys.

Tuetaan toiveikkuutta ja rakennetaan luottoa omiin kykyihin.

Hyödynnetään käytössä olevia vahvuuksia ja herätellään mahdollisesti uinuvia voimavaroja.

Menneisyyttä käsitellään sen verran, kuin se on tarpeellista.

Voidaan laajentaa näkökulmia sekä lisätä itsetuntemusta.

Määritellään selkeät tavoitteet työskentelylle.

Läheiset ja verkostot nähdään voimavarana.

Haetaan muutoksen käynnistäminen.

Tehdään erilaisia harjoitteita.

Ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa toteuttaa lisäkoulutuksen saaneet sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset.

Kerhot, ryhmät ja ratsastustunnit

Kasvunpolun hevostoimintatallilla pääset tutustumaan hevosavuisteisiin hyvinvointipalveluihin ja siihen, kuinka meidän tallillamme on eläimille toteutettu mahdollisimman luonnolliset elinolosuhteet. Meillä voit varata tunnin HeLMi – hevosavusteiselle mindfulness tunnille, hevostaitotunnille, ratsastustunnille tai rentouttavaan hengähdyshetkeen luonnossa hevosen kanssa. Ratsastus-/hevostoimintapalvelumme toteutetaan yksityistunteina, paritunteina tai pienryhmätunteina. Ratsastustunneilla hevostemme kantokyky on maksimissaan 90 kg, meillä on kaikki hevoset melko pienikokoisia, huomioithan tämän varatessasi tunteja. 

Mikäli sinulla on hevostoimintaan liittyvä toive, jonka voisimme toteuttaa niin ota rohkeasti yhteyttä! Palveluita pääset varamaan Hopotin kautta, ottamalla yhteyttä tallin puhelimeen tai laittamalla sähköpostia. Tuntikalenterissa on avoinna joitakin aikoja, mutta voit myös ehdottaa itsellesi sopivaa aikaa ja palvelua Hopotin kalenterin ulkopuolelta.

Palvelut varataan Hopotissa, jossa myös maksu suoritetaan. Tarvittaessa voit soittaa tallille ja varata tunnin, tällöin maksu tallilla. Maksuvälineeksi käy käteinen, pankkikortti ja kulttuuri/liikuntaedut. 

Ratsastustunteja ohjaavat Kati Taskinen, Linda Immonen, Alina Kärnä, Katja Pekkarinen ja Eva Julkunen.

Ratsastuksen pienryhmätunti 45,00 €/60min

Ratsastuksen paritunti 50,00 €/60min

Ratsastuksen yksityistunti 60,00 €/60min

Hevostaitotunti 60min 60,00 /60min

Talutusratsastus 30,00€/30min

Talutusratsastus miniponilla 30,00€/30min

Kartanonkierros 40 €/ n. 90min

Tarkemmat palvelukuvaukset pääset lukemaan Hopotista alla olevasta linkistä:

https://hopoti.com/stable/KasvunpolunHevostoimintatalli?page=367

Hevosavusteinen työnohjaus

Päivitämme tähän tietoja lähiaikoina.

Oma väylä -kuntoutus talliympäristössä

Päivitämme tähän tietoja lähiaikoina.

Lisätietoja hevostoimintatallista antaa:

Salla Kolmakow

yrittäjä, toimitusjohtaja, sosiaalityöntekijä YTM, neuropsykiatrinen valmentaja, työnohjaaja, DDP-orientoitunut työntekijä
040 352 2277
salla.kolmakow@kasvunpolku.fi